Geert en Marnetta Braks van streekrestaurant De Hofkaemer aan ’t Hof in Bergeijk hebben niet veel tijd nodig om op verzoek van het ED een bijzonder streekgerecht voor te stellen: het worden gevulde wijnbladeren met quinoa en verse groenten. Het is een ideetje van hun Syrische kok Layla Touma. 

Touma woont inmiddels drie jaar in Bergeijk en werkt een half jaar bij De Hofkaemer. Haar oorspronkelijk beroep in Syrië was schoonheidsspecialiste, maar ze heeft een grote passie voor koken. Die passie komt haar in Nederland goed van pas. 

Achter De Hofkaemer ligt een klein tuintje, waar een druiven- en een kiwiplant weelderig groeien. Wat die twee aan opbrengst hebben, komt uiteindelijk bij De Hofkaemer op de menukaart terecht. Geert Braks:  ,,Ik heb wel eens gasten gehad die zeiden: alle bestanddelen van ons gerecht komen uit de buurt, behalve natuurlijk die kiwi die erbij ligt.”

Wijnbladeren

Het antwoord van Braks: De kiwi komt van een plant die tien meter verderop  in de tuin staat. ,,Dan zag je die mensen kijken.” Waarop kok Layla aan Braks de vraag stelde: wat doen jullie eigenlijk met die wijnbladeren? Daar konden Geert en Marnette kort in zijn: helemaal niks. ,,Ik zou niet weten wat ik ermee had moeten doen”, zegt de uitbater van De Hofkamer. 

We hebben hier slakken op de kaart staan, die komen gewoon uit Reusel

Maar Layla Touma wist dat wel: als je die bladeren een kwartiertje in warm water legt, worden ze zacht. Je kunt ze vullen. Voor het echtpaar Braks deed ze dat al eens met rijst. Samen bedachten ze met zijn drieën dat dat voor deze keer ook met quinoa kan. Want dat bestanddeel komt van de gebroeders Coolen uit De Pielis. Het resultaat: een echt Bergeijks gerecht met daarin een Syrisch vleugje. 

Geert Braks vertelt graag dat bijna alles wat hij op de kaart heeft staan, uit de omgeving komt. Ook de minder voor de hand liggende ingrediënten. ,,Vlees, vis, drank, groente, noem het maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt uit de buurt. De paling komt bijvoorbeeld uit Helmond. We hebben slakken op de kaart staan, die komen gewoon uit Reusel.”

Recept: Gevuld druivenblad (voor 2 personen)

Ingrediënten:

twintig jonge druivenbladeren, een tomaat, twee knoflooktenen, dertig gram (Dutch) Quinoa, een theelepel citroensap, ½ theelepel paprikapoeder, ½ theelepel groentebouillonpoeder, ½ theelepel kerrie, ½ theelepel gedroogde munt, een eetlepel gehakte peterselie, twee takken verse munt, een eetlepel olijfolie.

Bereiding:

Was de druivenbladeren. Giet kokend water over de bladeren en laat circa tien minuten staan. Snijd de tomaat in blokjes en snijd de knoflook fijn. Meng alle ingrediënten (behalve de druivenbladeren) in een kom door elkaar. Giet de druivenbladeren af. Leg een blad op een snijplank en leg er een theelepel vulling in. Rol het blad een beetje op en vouw de zijkanten naar binnen. Leg onder in een pan paprika of tomaat leg hierop de rolletjes. Giet kokend water over de bladeren tot deze ruim onder staan en voeg een beetje zout en citroensap naar smaak toe. Kook zachtjes zo’n 25 minuten. Ze zijn lekker op een salade met gegrilde paprika en courgette en honing-mosterddressing.